Zapiekanka ziemniaczana

Jest to prosta alternatywa dla zapracowanych. Błyskawicznie się robi i świetnie smakuje również kolejnego dnia.

Zapiekanka ziemniaczana
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 10 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  2. 1 marchewka
  3. 1 mała cebula
  4. 1 duży ząbek czosnku
  5. 300 - 400 g mięsa mielonego
  6. garść groszku mrożonego
  7. mała śmietana 18 % łaciata
  8. 2 jajka
  9. ser (jaki kto lubi, ja zwykle mieszam kilka rodzajów, np. gouda, parmezan, cheddar)
  10. sól, pieprz, ulubione przyprawy
Wykonanie
  1. Na łyżce oliwy podsmażam przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Po chwili dodaję pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i marchewkę. Smażę ok. 2-3 minut.
  3. Do warzyw dorzucam mięso mielone, rozdrabniam łyżką. Dodaję sól, pieprz, tymianek, słodką paprykę, a na koniec groszek.
  4. Jak mięso zmieni kolor, zdejmuję z ognia.
  5. Ziemniaki obieram i kroję na grubsze talarki. Dzielę mniej więcej na połowę i pierwszą część wykładam dno blaszki.
  6. Na ziemniaki mieszaninę warzyw i mięsa. Na wierzch kolejną porcję ziemniaków.
  7. W miseczce roztrzepuję jajka z odrobina soli i pieprzu. Dodaję śmietanę i starty ser.
  8. Taką mieszaniną polewam zapiekankę i dodatkowo na wierzch ścieram odrobinę sera.
  9. Zapiekam ok. 40 minut w 170 stopniach.
GotujeSie.pl http://gotujesie.pl/
2 komentarze

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *