Szaszłyki idealne

Szaszłyki robię nie tylko w sezonie grillowym. Przepis wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy wart jest zachodu 🙂

Szaszłyki idealne

Szaszłyki idealne

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 mniejsze cukinie
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 150 g wędzonego boczku
  • ulubione przyprawy (u mnie słodka i ostra papryka, sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, estragon, przyprawa do grilla, oliwa)
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania

  • Patyczki do szaszłyków kupuję długie i dość grube. Moczę je około godziny w wodzie, zanim zacznę nadziewanie.
  • Piersi z kurczaka czyszczę, myję i kroję na średnie kawałki. Przyprawiam i wstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę (lub dzień wcześniej wieczorem).
  • Cukinię i cukinię kroję na plasterki. Cebulę obieram warstwami, paprykę kroję w kostkę, a boczek w plasterki.
  • Wszystko nadziewam kolejno na patyczki, tak aby zostało miejsce na początku i końcu patyczka.
  • Na koniec lekko skrapiam oliwą i posypuję gotową przyprawą do grilla.
  • Piec na złoto i zjadać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.