Gruszki w syropie

Gruszki w syropie
Napisz opinie
Drukuj
Skladniki
  1. 2 kg twardych gruszek
  2. 2 litry wody
  3. 1 kg cukru
  4. 1 cukier waniliowy
  5. po 2 goździki do każdego słoika
  6. 2 łyżki kwasku cytrynowego
  7. 1 łyżeczka cynamonu
Sposob przygotowania
  1. Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne.
  2. W garnku zagotować składniki na syrop. Gruszki włożyć do syropu i gotować na wolnym ogniu 10-20 minut. Owoce mają być jędrne, nie powinny się rozgotować. Umieścić gruszki w słoikach, dodać goździki i zalać gorącym syropem. Zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką do ostygnięcia.
  3. Przepis jest prosty, a gruszki z tego przepisu wprost rozpływają się w ustach. Tym sposobem robiłam również ostatnio późne, dość twarde jabłka. Też wyszły bardzo smaczne. Gruszki są teraz nieco tańsze, więc można zabezpieczyć się na zimę:-)
GotujeSie.pl http://gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *