Biała kiełbasa zapiekana z porem i jabłkiem

Wiem, brzmi absurdalnie… Wierzcie mi, że smakuje obłędnie. Mało tego, wg tej receptury zrobicie również idealną karkówkę. Zachęcam do wypróbowania. Przepis od cudownej Kasi :-*

Biała kiełbasa zapiekana z porem i jabłkiem

Biała kiełbasa zapiekana z porem i jabłkiem

Składniki

  • 8 sztuk białych, surowych kiełbasek
  • 2 jabłka
  • 1 duży por
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • 4 łyżki oleju + 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  • Kiełbasę gotujemy około 10 minut na niezbyt mocnym ogniu.
  • Po przegotowaniu lekko studzimy i nacinamy na krzyż.
  • Na patelni podgrzewamy olej z oliwą i obsmażamy kiełbaskę z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Por kroimy w półksiężyce, niezbyt cienko i podsmażamy na tym samym oleju co kiełbaski (około 5 minut). Doprawiamy i układamy na kiełbaskach.
  • Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki na kiełbaski i pora.
  • Zamykamy naczynie i zapiekamy około 30 minut, aż jabłko się będzie rozpadać.
  • Powiem wam, że to danie mnie mega zaskoczyło. Por stracił ostrość, a jabłko dodało kwaśno - słodkiego posmaku. Mój mąż i siostra, którzy nie przepadają za białą kiełbasą, stwierdzili, że jest przepyszna 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.