Wieprzowina po chińsku

Uważam to danie za jedno z bardziej prostych, niż się na pierwszy rzut oka wydaje. Po przygotowaniu wszystkiego robi się je zaledwie kilka minut.

Wieprzowina po chińsku
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 300 g polędwiczki wieprzowej
  2. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  3. 1 czerwona papryka
  4. 2 cebule szalotki
  5. 1 spora marchewka
  6. 10 cm białej części pora podzielona na pół
  7. 4 ząbki czosnku
  8. 1 papryczka chilli bez pestek (u mnie płatki chilli)
  9. 2 cm świeżego imbiru
  10. 4 łyżki oliwy
  11. sól, pieprz
Sos
  1. 6 łyżek octu ryżowego (lub sok z 1/2 cytryny)
  2. 6 łyżek wody
  3. 10 łyżek sosu sojowego ciemnego
  4. 6 łyżek brązowego cukru (biały też może być)
Do podania
  1. Ugotowany ryż
  2. Garść szczypiorku
Wykonanie
  1. Polędwiczkę przekroić wzdłuż, a następnie na cienkie półplasterki.
  2. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  3. Ugotować ryż w osolonej wodzie.
  4. Paprykę i cebulę pokroić na większe kawałki (2x2 cm)
  5. Marchewkę i pora w wąskie słupki.
  6. Czosnek i papryczkę na cienkie plasterki, imbir zetrzeć na drobnej tarce.
  7. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki w miseczce.
  8. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i przesmażyć na nim wszystkie warzywa, ok 5 min.
  9. Warzywa zdjąć, rozgrzać 3 łyżki oliwy i podsmażyć polędwiczkę, ok. 4 min.
  10. Do polędwiczki dodać warzywa i chwilę smażyć. Dodać sos i poczekać, aż zgęstnieje.
  11. Na talerze wyłożyć ryż, wieprzowinę i posypać świeżym szczypiorkiem.
Notatki
  1. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku z kilkoma moimi modyfikacjami
GotujeSie.pl http://gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.