Tapioka z musem truskawkowym

Moje odkrycie ostatnich miesięcy. Kuleczki, które nie mają kalorii, a dodatkowo mogą je jeść osoby uczulone na gluten. Szczerze polecam, bo smakuje i wygląda obłędnie 🙂

Tapioka z musem truskawkowym
Napisz opinie
Drukuj
Produkty na 4 porcje
  1. 250 ml mleka 3,2%
  2. 400 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowo migdałowe, ale myślę, że mleko kokosowe czy jakiekolwiek inne smakowe będzie ok)
  3. 1/3 szklanki tapioki
  4. 1 cukier waniliowy (można zastąpić ziarenkami z laski wanilii)
  5. 1 łyżka cukru
  6. 10 mrożonych truskawek + cukier do smaku (rozmrozić i zmiksować z cukrem na mus)
Wykonanie
  1. Tapiokę zalać mlekami i odstawić minimum na godzinę.
  2. Po tym czasie zacząć podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając.
  3. Po zagotowaniu dodać cukry i gotować na około 15 minut.
  4. Tapioka będzie gotowa, kiedy kuleczki zrobią się przezroczyste.
  5. Wkładać jeszcze ciepły deser do pucharków, kiedy lekko ostygnie polać sosem truskawkowym.
  6. Można też na wierzch położyć ulubione powidła.
  7. Schłodzić 🙂
Notes
  1. Przepis nieco zmodyfikowany, zaczerpnięty z moich wypieków i kwestii smaku
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *