Szuba – sałatka śledziowa

Jest to prosta i pyszna sałatka mojej koleżanki Asi 🙂
Dzięki niej od wielu lat gości na moim stole podczas Wigilii 🙂

Szuba - sałatka śledziowa
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 4 podwójne płaty śledziowe solone
  2. 6 jajek
  3. 4 średnie ziemniaki
  4. 4 marchewki
  5. 4 buraczki
  6. 1 mała cebulka
  7. odrobina oleju
  8. majonez
Wykonanie
  1. Śledzie obieramy ze skóry i moczymy, aby nie były zbyt słone (dobrze jest zmieniać wodę co jakiś czas).
  2. Następnie kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i odrobinę oleju - odstawiamy na ok. godzinę.
  3. Warzywa i jajka gotujemy (buraczki osobno, najlepiej dzień wcześniej, bo trwa to dłużej).
  4. Po ostudzeniu obieramy i zaczynamy "składać" sałatkę.
  5. Potrzebna nam będzie przezroczysta szklana salaterka, aby ładnie było widać warstwy.
  6. Na jej dno układamy starte na dużych oczkach ziemniaki. Smarujemy je cienką warstwą majonezu.
  7. Następnie kolejno ścieramy marchewkę i jajka. Każdą warstwę warzyw i jajek smarujemy majonezem.
  8. Na jajka układamy śledzie, a na śledzie starte buraczki. Wierzch również smarujemy majonezem.
  9. Chłodzimy min. 6 godzin.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *