Sycylijskie po mojemu

Taką przekąskę jada nawet mój 10 letni syn. Smakuje wybornie, polecam wam jako lekka kolację 🙂

Sycylijskie po mojemu
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 1 duża bułka paryska
  2. 5 dobrych, mięsistych pomidorów
  3. 2-3 ząbki czosnku
  4. świeża bazylia
  5. oliwa
  6. sól, pieprz
  7. masło do posmarowania bułki
Wykonanie
  1. Pomidory lekko nacinam na krzyż i zalewam wrzątkiem.
  2. Czekam ok. minuty i przekładam je do miski z lodowatą wodą, po czym obieram ze skórki.
  3. Kroję w drobną kostkę, lekko solę, aby puściły sok i umieszczam na sitku, aby sok ściekł.
  4. Następnie pomidory przekładam do miski.
  5. Siekam bardzo drobno czosnek i dodaję go do pomidorów.
  6. Bazylię rwę na drobne kawałki i łączę z pomidorami.
  7. Dodaję oliwę, doprawiam do smaku solą i pieprzem i wstawiam do lodówki.
  8. Kiedy pomidory się chłodzą, nagrzewam piekarnik.
  9. Bułkę kroję na kromki i smaruję masłem.
  10. Zapiekam na lekko chrupko.
Podanie
  1. Na zapieczoną bułkę nakładam pomidory, do tego jakieś lekkie wino półwytrawne i przekąska jak znalazł 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *