Serowy murzynek z wiśniami

Dość klasyczne połączenie twarogu i murzynka, ale fenomenalne w smaku. Tym razem dodałam konfiturę z wiśni… Niebo! 🙂

Serowy murzynek z wiśniami

Serowy murzynek z wiśniami

Składniki

  • Masa
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • zapach migdałowy
  • 1 i 1/2 łyżki octu lub spirytusu
  • Ciasto
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Dodatkowo
  • 250 g mielonego twarogu + 2 jajka + 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 słoika konfitury z wiśni

Sposób przygotowania

  • Masa
  • Wszystkie składniki oprócz octu umieszczam w garnku i rozpuszczam na wolnym ogniu.
  • Po rozpuszczeniu cukru dodaję ocet i chwilę gotuję.
  • Gotową masę studzę i odejmuję z niej pół filiżanki na polewę po upieczeniu ciasta.
  • Ciasto
  • Ubijam biała ze szczyptą soli.
  • Do garnka z masą kakaową dodaję żółtka i wymieszaną mąkę z proszkiem.
  • Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam.
  • Twaróg miksuję z jajkami i cukrem na gładką masę.
  • Do blaszki wylewam połowę ciasta, następnie masę serową.
  • Na ser wykładam wiśnie i zalewam pozostałym ciastem.
  • Piekę w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 1 godziny (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu polewam polewą.
  • Ciasto można upiec w klasycznej blaszce.
  • U mnie tym razem były muffinki i pozostałość piekłam w keksówce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.