Sernik na murzynku

Pyszna alternatywa dla wielbicieli zar贸wno delikatnego sernika, jak i murzynka, kt贸ry si臋 zawsze udaje 馃檪

Sernik na murzynku
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 1 kostka mas艂a lub margaryny
  2. 1 szkl. cukru
  3. 1 cukier waniliowy
  4. 3 艂y偶ki mleka
  5. 3 艂y偶ki kakao
  6. olejek migda艂owy
  7. 1 i 1/2 艂y偶ki octu
  8. 1 i 1/2 szkl. m膮ki
  9. 1 i 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  10. 4 jajka
Masa serowa
  1. 1 kg sera (ja kupuj臋 w wiaderku)
  2. 20 dag mas艂a lub margaryny
  3. 1 szkl. cukru
  4. 4 偶贸艂tka + 4 bia艂ka ubite na sztywno
  5. 1 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej
  6. 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Ciasto
  1. Mas艂o, cukry, mleko, kakao, aromat - podgrza膰 aby si臋 cukier rozpu艣ci艂.
  2. Dodaj臋 ocet i studz臋.
  3. Po ostudzeniu dodaj臋 m膮k臋, 偶贸艂tka i proszek. Mieszam mikserem, aby nie by艂o grudek.
  4. Ubijam bia艂ka ze wszystkich jajek, po艂ow臋 dodaj臋 do masy murzynkowej, a po艂ow臋 do masy serowej.
  5. Murzynek czeka na mas臋 serow膮 馃檪
  6. Podgrzewam piekarnik do ok 170 stopni.
Masa serowa
  1. Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie zmiksowa膰.
  2. Na koniec dodaj臋 pian臋 z wcze艣niej ubitych bia艂ek.
  3. Na dno blaszki wylewam po艂ow臋 masy na murzynka. Nast臋pnie ca艂膮 mas臋 serow膮 i drug膮 cz臋艣膰 masy murzynkowej.
  4. Mo偶ecie mie膰 wra偶enie, 偶e masy za mocno si臋 zmieszaj膮. Spokojnie. Po upieczeniu b臋dzie ok. :-).
  5. Te ciasto piek臋 do艣膰 d艂ugo, do tzw. suchego patyczka. Przynajmniej godzin臋 i 10 min.
  6. Cz臋sto te偶 do niego zagl膮dam, aby si臋 nie przepiek艂o.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *