Sernik lany – rosa

Przepis pochodzi z książki Thermomix “Kocham gotować”, z kilkoma moimi modyfikacjami. Ciasto może wydawać się trudne, ale zapewniam Was, że takie nie jest.

Jest to lekki sernik, w sam raz na jesienne popołudnia 🙂

Sernik lany - rosa
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 40 g cukru
  2. 1 jajko
  3. 1 żółtko
  4. 125 g pokrojonej margaryny
  5. 250 g mąki pszennej
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
  1. 1 kg twarogu (kupuję w wiaderku)
  2. 5 żółtek
  3. 250 g cukru
  4. 2 budynie waniliowe
  5. 1 cukier waniliowy
  6. 650 ml mleka
  7. 120 ml oleju
  8. puszka brzoskwiń
Piana
  1. 6 białek
  2. 110 g cukru
  3. szczypta soli
Wykonanie
  1. Włączam piekarnik, aby nagrzał się do ok. 175 stopni.
  2. Składniki na ciasto zagniatam ręcznie lub mikserem ze spiralną końcówką. Wykładam dno blaszki o wymiarach 27/35 ciastem.
  3. Do dużej miski wkładam kolejno składniki na masę serową, oprócz brzoskwiń. Mieszam wszystko mikserem na wysokich obrotach ok. 4 minut. Wylewam na ciasto. Masa będzie lejąca, tak ma być.
  4. Kroję połówki brzoskwiń w paski i układam w masie serowej.
  5. Ciasto piekę ok. 50 minut w 170 st.
  6. Pod koniec tego czasu przygotowuję pianę. Ubijam białka na wysokich obrotach z odrobiną soli. Po ok. 2 minutach dodaję cukier kryształ i miksuję kolejne 2-3 minuty.
  7. Zapiekam jeszcze ok. 20 min. pod koniec zmniejszam temperaturę do 160 st.
  8. Ciasto należy ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Po kilku godzinach na cieście powinny pojawić się kropelki rosy 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *