Sernik gotowany

Fani tej wersji sernika będą zachwyceni prostotą wykonania i lekkim, cytrusowym smakiem. U mnie przełożony herbatnikami z polewą czekoladową.

Sernik gotowany

Sernik gotowany

Składniki

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 200 g masła 82%
  • 300 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • otarta skórka i sok z połowy cytryny
  • garść rodzynek
  • 1 i 1/2 dużego opakowania herbatników (u mnie tesco)
  • 1 mleczna czekolada
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  • W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Następnie dodajemy twaróg, jajka, żółtka i skórkę z cytryny.
  • Podgrzewamy na wolnym ogniu. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki, dodajemy budyń wymieszany w mleku i sok z cytryny.
  • Zagotowujemy masę i na koniec dorzucamy rodzynki.
  • Masę zdejmujemy z ognia.
  • Dno blaszki wykładamy herbatnikami na które wylewamy połowę gorącej masy serowej.
  • Na masę układamy porcję herbatników, a następnie pozostałą masę.
  • Na wierzch układamy pozostałe herbatniki i polewamy polewą (czekoladę, mleko i masło podgrzewamy i polewamy ciasto).
  • Studzimy do temperatury pokojowej, a następnie co najmniej 3 godziny w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *