Serek a`la almette

Jeśli lubicie serki typu almette, ten przepis będzie idealny. Nie ma tutaj grama twarogu, bazą jest jogurt grecki. Zachęcam do wypróbowania 🙂

Serek a`la almette
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 2 jogurty greckie każdy po 400 g (u mnie lidl)
  2. świeża pietruszka
  3. szczypiorek
  4. świeży koperek
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 1/2 ogórka wężowego
  7. 7 rzodkiewek
  8. sól, pieprz
  9. 2 pieluszki tetrowe, lub dobrej jakości gaza (taka, aby nitki z niej nie uciekały)
Wykonanie
  1. Jogurty przekładam do dwóch plastikowych pojemników.
  2. Do jednego dodaję połowę startego ogórka (na mniejszych oczkach), garstkę szczypiorku, garstkę koperku, starty ząbek czosnku, sól i pieprz.
  3. Do drugiego pojemnika dodaję startą rzodkiewkę, szczypiorek, koperek, sól i pieprz.
  4. Oba pojemniki zamykam i wstawiam na cały dzień do lodówki.
  5. Wieczorem zawartość pierwszego pojemnika wylewam na pieluszkę, robię z niej sakiewkę , związuję i mocuję na kranie w kuchni, aby płyn odciekł.
  6. Z zawartością drugiego pojemnika postępuję identycznie.
  7. Po nocy w pieluszkach jest idealny, kremowy serek.
  8. Przekładamy do miseczek, chłodzimy około godziny i gotowe 🙂
Notes
  1. To są wersje, które my akurat lubimy, ale równie dobrze możecie dodać swoje ulubione warzywa i zioła i stworzycie swoje smaki. Możecie pokusić się nawet o zrobienie takiego serka na słodko, z odrobiną miodu, suszonymi śliwkami i czymkolwiek jeszcze wymyślicie 🙂
GotujeSie.pl http://gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *