Pyszny kurczak z szynkowara

Szynkowar dostałam w prezencie od mojej teściowej – Tereski. Nie byłam co do niego przekonana, dopóki nie spróbowałam wędliny z tego ustrojstwa. Pyszne, wilgotne mięsko z galaretką. Lubię wiedzieć, co jedzą moje dzieci. Polecam i Wam 🙂

Pyszny kurczak z szynkowara
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 4 podwójne udka z kurczaka
  2. słodka papryka
  3. tymianek
  4. sól
  5. pieprz
  6. suszony czosnek
  7. mogą być Wasze ulubione przyprawy
Wykonanie
  1. Udka z kurczaka filetuję.
  2. Wykrawam kości i zostawiam kawałek mięsa ze skórą.
  3. Mięso moczę w zimnej wodzie ok. 2 godziny.
  4. Po tym czasie przyprawiam ulubionymi przyprawami i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 24h.
  5. W szynkowarze umieszczam woreczek (do kupienia w sklepach wędliniarskich).
  6. Wkładam do niego wyfiletowane udka.
  7. Skręcam woreczek i zamykam pojemnik.
  8. Umieszczam szynkowar w garnku o podobnej wielkości co urządzenie i zalewam zimną wodą.
  9. Podgrzewam i parzę ok 1,5 godziny od momentu kiedy woda prawie zacznie wrzeć.
  10. Woda nie może się gotować.
  11. Po tym czasie wystawiam garnek z szynkowarem na balkon.
  12. Kiedy woda ostygnie, wstawiam szynkowar na całą noc do lodówki.
  13. Rano wyjmuję pyszną galantynę z kurczaka.
  14. Mięso jest soczyste i miękkie, polecam 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *