Przekładane ciasteczka

Z tymi ciasteczkami jest trochę zabawy, ale uwierzcie mi, warte są zrobienia. Kolejnego dnia smakują wprost genialnie 🙂

Przekładane ciasteczka
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 250 g masła 82%
  2. 450 g mąki
  3. 100 g cukru pudru
  4. 3 żółtka
  5. szczypta soli
  6. ulubione powidła + 1/2 opakowania galaretki (u mnie dżem truskawkowy i galaretka truskawkowa).
  7. nutella
  8. cukier puder do posypania
Wykonanie
  1. Masło, mąkę, cukier, żółtka i sól zagniatamy (można użyć robota ze spiralną końcówką)
  2. Wałkujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką kółka.
  3. W połowie z nich wycinamy mniejszą dziurkę kieliszkiem.
  4. Pieczemy na złoto w temp 170 stopni.
  5. W czasie studzenia ciasteczek podgrzewamy powidła z galaretką.
  6. Po rozpuszczeniu galaretki studzimy.
  7. Ciasteczka z dziurką posypujemy cukrem pudrem.
  8. Całe kółka smarujemy powidłami i sklejamy z ciasteczkami z dziurką.
  9. Najlepiej smakują kolejnego dnia.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *