Pizza

Nie znam chyba nikogo, kto nie lubiłby pizzy. Zrobiona w domu, niekoniecznie musi być pracochłonna. Wystarczy przepis na idealne ciasto i ulubione dodatki. Polecam!

Pizza
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 350 g mąki pszennej
  2. 180 g letniej wody
  3. 20 g świeżych drożdży
  4. 25 g oliwy z oliwek
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 1/2 łyżeczki cukru
  7. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatki
U mnie zwykle co kto lubi, ale nie może zabraknąć
  1. mozarella (u mnie tarta z lidla)
  2. tarta gouda
  3. szynka
  4. salami
  5. kukurydza
  6. sos pomidorowy (może być ketchup)
  7. pieczarki
  8. oliwki
  9. chilli suszone w płatkach
Wykonanie
  1. Składniki na ciasto wyrabiamy robotem do momentu, aż nie będzie lepkie i zbije się w zgrabną kulkę.
  2. Z tego przepisu robię 2 cienkie, dość spore pizze, jedną dla dzieci, a drugą dla siebie i Pawła.
  3. Ciasto dzielę na połowę i lekko natłuszczonymi oliwą rękami formuję placek, który lekko rozciągam.
  4. Smaruję sosem, który sama robię, ale ketchup również może być.
  5. Na pizzy układam ulubione produkty.
  6. Wierzch posypuję tartymi serami i zapiekam na lekko złoto w temp 210 stopni.
  7. Świetnym rozwiązaniem jest kamień do pizzy, ale takowego niestety póki co nie posiadam.
  8. Jakiś czas temu robiliśmy pizzę u Pawła bratowej, właśnie przy użyciu kamienia i proces pieczenia jest wówczas bardzo krótki ok. 5-8 minut, a pizza bardzo lekka i chrupiąca.
  9. Ta z piekarnika ma inną konsystencję, bo spód tak błyskawicznie się nie zapieka.
  10. W smaku jest jednak tak samo pyszna.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *