Pierś z kaczki z sałatą i sosem malinowym

Jak dla mnie idealny obiad! Nic dodać, nic ująć 🙂

Pierś z kaczki z sałatą i sosem malinowym
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 1 podwójna pierś z kaczki (ok 500 g)
  2. 1 opakowanie mix sałat
  3. 1 ogórek wężowy
  4. 1 kubeczek pomidorków truskawkowych (u mnie z lidla)
  5. garść ulubionych kiełków (u mnie brokułowe)
  6. 1/2 czerwonej cebuli
  7. ziarna z połowy granatu
  8. sól, pieprz
Sos
  1. 250 g malin (u mnie świeże z lidla, ale mogą być też mrożone)
  2. 50 ml ciemnego octu balsamicznego
  3. 2 czubate łyżki miodu
  4. sól, pieprz
Wykonanie
  1. Pierś z kaczki oczyścić i opłukać.
  2. Skórę lekko naciąć w kratkę, tak aby nie naciąć mięsa pod spodem.
  3. Natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić na około godzinę.
  4. Po tym czasie rozgrzać patelnię (nie za mocno, aby skórka się od razu nie spaliła) i ułożyć na niej piersi skórą do dołu.
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni.
  6. Smażyć kaczkę około 10 minut (w tym czasie nie dotykam jej i nie przewracam).
  7. Po tym czasie piersi przewrócić i smażyć kolejne 7 minut.
  8. Po 7 minutach patelnię wstawiamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika.
  9. Po tym czasie wyjmujemy piersi na deskę, aby odpoczęły (nie kroimy ich od razu).
  10. Mają leżakować około 10 minut.
  11. Warzywa umyć i pokroić (ogórek w plastry, pomidorki na połowę, cebulę w piórka).
  12. Przygotować pestki z granatu.
  13. W czasie kiedy pierś się smaży, przygotowujemy sos.
  14. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy około 10 minut, do zgęstnienia.
  15. Następnie przecieramy przez sito i gotowy sos przelewamy do miseczki.
  16. W dużym, głębokim talerzu umieszczamy porządną garść sałaty, dodajemy ogórka, pomidorki, cebulę i kiełki. Na to układamy plasterki cienko pokrojonej piersi, posypujemy granatem i polewamy sosem.
  17. Podajemy z grzanką.
Notes
  1. Przepis zaczerpnięty z restauracji Papaja. Nie znam niestety dokładnych proporcji, więc skomponowałam je sama.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *