Muffiny z truskawkami

Wilgotne i lekkie zarazem. Nawet kolejnego dnia nie zdradzają, że były pieczone dzień wcześniej 🙂

Muffiny z truskawkami

Muffiny z truskawkami

Składniki

  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 120 g cukru (u mnie drobny do wypieków)
  • 1/2 szkl. oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 220 g truskawek pokrojonych na mniejsze cząstki (mogą być śliwki lub rabarbar)
  • cukier do posypania, u mnie brązowy
  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Sposób przygotowania

  • Składniki suche przesiewam.
  • Składniki mokre miksuję (bez truskawek).
  • Do składników mokrych dodaję suche, delikatnie mieszam.
  • Na koniec wrzucam truskawki i delikatnie mieszam łyżką.
  • Masę umieszczam w foremkach do muffinek (3/4 wysokości).
  • Wierzch posypuję cukrem i zapiekam w temp. 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.