Lekkie drożdżowe gofry

Na ten przepis natknęłam się już dość dawno, ale jakoś się nie mogłam przybrać, aby go wypróbować. Jest to idealny przepis dla gofrowych łasuchów. Gofry są niezwykle lekkie i chrupiące zarazem, polecam 🙂

Lekkie drożdżowe gofry
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 2 i 1/4 szkl. mąki
  2. 5 łyżek cukru
  3. 1/2 opakowania drożdży sypkich
  4. szczypta soli
  5. 2 szkl. mleka
  6. 3 jajka
  7. 200 g masła
  8. 1 cukier waniliowy
Wykonanie
  1. Masło rozpuścić w połowie mleka, dodać resztę mleka tak, aby mieszanka nie była gorąca, tylko ciepła.
  2. Dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę.
  3. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na ok. 40 minut.
  4. Po tym czasie piec gofry na złoto.
  5. Podawać z cukrem pudrem, lub sosem z truskawek (u mnie miksowane latem truskawki z cukrem i mrożone).
  6. Ciasto można wstawić na noc do lodówki i piec rano.
Notes
  1. Przepis znaleziony w sieci, nieco zmodyfikowany. Nie przeraźcie się dużą ilością masła, tak ma być 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *