Błyskawiczny torcik z truskawkami

Lubię przepisy, w których mogę sprawdzić czy coś rzeczywiście może się udać. Tak było z tym tortem. Chciałam go zrobić, bo biszkopt bez proszku, a krem to kwaśna śmietana bez ubijania. Było warto! Inspiracją przepis z bloga Moje Wypieki 🙂

Błyskawiczny torcik z truskawkami

Błyskawiczny torcik z truskawkami

Składniki

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Krem
  • 800 g kwaśniej śmietany 18%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • ziarenka z laski wanilii
  • Dodatkowo
  • 1/2 kg truskawek

Sposób przygotowania

  • Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać żółtka i łyżka po łyżce cukier.
  • Mąki przesiać i miksując na wolnych obrotach dodać do masy jajecznej.
  • Piec około 40 minut w temp. 170 stopni (do suchego patyczka).
  • Po wyjęciu z piekarnika upuścić blaszkę z wysokości około 30 cm.
  • Należy uważać, aby się nie poparzyć i wierzcie mi, taka czynność nie zaszkodzi ciastu :-).
  • Po wystudzeniu biszkoptu, przekroić go na trzy części.
  • Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
  • Na dolną warstwę ciasta wyłożyć 1/3 śmietany, a na to plasterki truskawek.
  • Tak samo postąpić z drugą warstwą.
  • Na wierzch wykładamy pozostałą część śmietany i dekorujemy połówkami truskawek.
  • Można oprószyć cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.