Lekki torcik z owocami i galaretką

Ta wersja tortu urodzinowego smakuje moim dzieciom najbardziej. Są owoce, galaretka i bita śmietana. Chyba nic więcej mówić nie trzeba 🙂

Lekki torcik z owocami i galaretką

Lekki torcik z owocami i galaretką

Składniki

  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
  • 800 ml schłodzonej śmietany 30 %
  • 2 małe śmietan fixy
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 połówki brzoskwiń z syropu (pokrojone w drobną kostkę)
  • 5 plastrów ananasa z syropu (pokrojone w drobna kostkę)
  • Nasączenie
  • Kubek bardzo mocnej herbaty + łyżka cukru + 2 łyżki soku z cytryny
  • Dodatkowo
  • 4 różne, kolorowe galaretki (rozpuszczone w połowie zalecanej porcji i pokrojone w kostkę)

Sposób przygotowania

  • Biszkopt
  • Białka ubić ze szczyptą soli.
  • Dodać cukry i żółtka.
  • Następnie stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Piec do suchego patyczka ok 40 min. w temp 175-180 stopni.
  • Po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na 3 części.
  • Krem
  • Śmietanę ubić, dodać śmietan fixy, cukier puder i sok z cytryny.
  • Podzielić ją na 3 części, przy czym dwie powinny być mniejsze, a jedna większa.
  • Do pierwszej, mniejszej dodać brzoskwinie. Do drugiej ananasa.
  • Trzecia część posłuży do ozdobienia tortu.
  • Złożenia tortu
  • Dolny blat nasączyć herbatą, wyłożyć krem z brzoskwiniami i posypać kawałkami galaretki.
  • Położyć drugi blat, ponownie nasączyć herbatą i wyłożyć krem z ananasem, również posypując galaretką.
  • Trzeci blat nasączyć i wyłożyć na niego pozostałą część śmietany, zakrywając również boki.
  • Wierzch udekorować pokrojoną galaretką.
  • Podawać schłodzony.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.