Kluski na parze

Zanim nie poznałam mojego męża, nigdy ich nie jadłam. Teściowa przygotowywała kluski zwykle na piątkowy obiad. Z sosem z truskawek jest to po prostu niebo w gębie! 🙂

Kluski na parze
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 100 g mleka
  2. 20 g świeżych drożdży
  3. 1 łyżka cukru
  4. 250 g mąki pszennej
  5. 1 jajko
  6. szczypta soli
Sos truskawkowy
  1. U mnie zwykle mrożony przeze mnie mus z truskawek z dodatkiem łyżki kwaśnej śmietany.
  2. Możecie oczywiście kupić mrożone truskawki, zblendować, dodać cukier, śmietanę i też będzie ok.
Wykonanie
  1. Mleko, drożdże i cukier lekko podgrzać na wolnym ogniu przez ok 2 minuty.
  2. Dodać mąkę, jajko i sól i dokładnie wyrobić.
  3. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i uformować wałek.
  4. Z wałka odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki (u mnie 8 sztuk)
  5. Bułeczki układać w wysmarowanym olejem naczyniu do gotowania na parze.
  6. U mnie specjalna przystawka w thermomixpie.
  7. Kiedy moja teściowa nie miała thermomixa, zawiązywała pieluchę tetrową na dużym garnku z wodą.
  8. Gotowała je w taki sposób pod przykryciem i też wychodziły jej pyszne i puszyste.
  9. Ja swoje kluski gotowałam na przystawce 20 minut.
  10. Po ugotowaniu polewam sosem z truskawek i danie gotowe 🙂
Notes
  1. Lekkie i smaczne. Można podać na słono z sosem pieczarkowym, ale u nas od lat niezmiennie rządzi wersja na słodko.
  2. Przepis pochodzi z książki "Kocham gotować" - Thermomix
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *