Kaczka w pomarańczach

Zawsze bałam się robić kaczkę z obawy, że będzie twarda i nie smaczna. Tymczasem okazało się, że z tego przepisu jest przepyszna i delikatna. Nawet wyszukane podniebienia moich dzieci, akceptują ją w tej wersji :-).

Przepis jest znaleziony gdzieś w necie, ciut zmodyfikowany przeze mnie.

Kaczka w pomarańczach
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 1 kaczka
  2. sól, pieprz
  3. majeranek
  4. papryka słodka i ostra
  5. oliwa z oliwek
  6. 3 pomarańcze
  7. 1 cebula
  8. 2 łyżki miodu
  9. 1 szklanka wywaru warzywnego lub rosołu (może być z kostki)
Wykonanie
  1. Kaczkę bardzo dokładnie czyszczę i moczę kilka godzin w zimnej wodzie (co jakiś czas zmieniam wodę).
  2. Co najmniej dobę przed upieczeniem nakłuwam kaczkę wykałaczką i nacieram oliwą i przyprawami.
  3. Kaczka przed pieczeniem powinna mieć temperaturę pokojową.
  4. Przed pieczeniem włkładam do wnętrza kaczki obraną cebulę pokrojona w ćwiartki. Wlewam też do środka sok z 1 pomarańczy. Zszywam otwór nicią. Kaczkę układam piersiami w dół i podlewam wywarem.
  5. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
  6. Z drugiej pomarańczy wyciskam sok i wmieszam go z miodem. Po ok. godzinie podlewam kaczkę miodowo-pomarańczową miksturą.
  7. Trzecią pomarańczę obieram i kroję w plasterki. Ułkładam na kaczce po ok. 2 godzinach.
  8. Kaczkę piekę pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, trwa to do 3 godzin. Pod koniec zmniejszam temperaturę do 160 stopni.
GotujeSie.pl http://gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *