Hummus

Idealna pasta do chleba. Prosta i smaczna – coś co

Hummus
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 100 g suchej ciecierzycy
  2. 100 g pasty tahini
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 3-4 łyżki soku z limonki lub cytryny
  5. sól, pieprz
  6. zimna woda
  7. 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  8. oliwa z oliwek
Wykonanie
  1. Ciecierzycę moczę całą noc w zimnej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody.
  2. Kolejnego dnia płuczę ciecierzycę, zalewam wodą, dodaję 1 łyżeczkę sody i gotuję do miękkości (u mnie max pół godziny).
  3. Po ugotowaniu wrzucam do blendera i dodaję czosnek, sok z limonki, sól, pieprz, 4-5 łyżek oliwy i pastę tahini (ostatnio nie miałam, więc uprażyłam na suchej patelni garść sezamu i też było ok).
  4. Blenduję na gładką masę.
  5. Jeśli masa jest za gęsta, dodaję 1-2 łyżki zimnej wody.
  6. Pasta powinna mieć gęstą, jedwabistą konsystencję.
Notes
  1. Przepis pochodzi ze strony www.przepisnachleb.pl
GotujeSie.pl http://gotujesie.pl/
lubię 🙂

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *