Faworki

Jest to przepis mojej serdecznej przyjaciółki Marci :-). Polecam wielbicielom faworków. Wychodzą bardzo delikatne i kruche.

Faworki
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 6 żółtek
  2. 2 łyżki cukru
  3. łyżka masła
  4. łyżka mleka
  5. 2 łyżki kwaśnej śmietany
  6. 20 dag mąki (lub więcej)
  7. 1/2 kieliszka spirytusu
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki zagniatam. Po połączeniu tłukę ciasto tłuczkiem. Składam ciasto na pół i dosłownie tłukę ile się da :-). Czynność tą powtarzam kilka razy.
  2. Ciasto wałkuję bardzo cienko i wykrawam faworki.
  3. Smażę partiami na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.
  4. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *