Drożdżówki z serem i rodzynkami

Ostatnio, Miki zażyczył sobie takie bułeczki zamiast kanapki na drugie śniadanie. Stwierdzam, że to ciekawa odmiana i ucieczka od kanapkowej monotonii 🙂

Drożdżówki z serem i rodzynkami
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 30 g drożdży
  2. 130 ml letniego mleka
  3. 1/2 szkl. cukru
  4. 1 jajko
  5. 2 i 3/4 szkl. mąki tortowej
  6. 40 g rozpuszczonego masła
Nadzienie
  1. 250 g twarogu (u mnie półtłusty, nie mielony)
  2. 1/2 szkl. cukru
  3. 2 łyżki mleka
  4. 1 jajko
  5. garść rodzynek
Lukier
  1. Kilka łyżek cukru pudru + odrobina wrzątku
Wykonanie
Ciasto
  1. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i odrobinę mleka.
  2. Kiedy mikstura "ruszy" dodać pozostałe składniki.
  3. Wyrobić na gładkie ciasto mikserem ze spiralną końcówką (jeśli będzie zbyt lepkie podsypać mąką).
  4. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. W tym czasie przygotować farsz.
Nadzienie
  1. Twaróg rozkruszyć widelcem, dodać pozostałe składniki i poczekać, aż ciasto podrośnie
  2. Blat podsypać mąką.
  3. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na blacie, na spory, cienki prostokąt.
  4. Na cieście rozsmarować nadzienie i zwinąć ciasto w rulon.
  5. Kroić ciasto na ok. 3 cm. kawałki i układać zwojami do góry.
  6. Piec ok 30-40 min na złoto w temp. 170 stopni.
  7. Ciepłe smarować gęstym, mlecznym lukrem.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *