Ciasto ze szpinakiem zwane mchem

My na detoksie, ale wrzucam Wam przepis, bo ciacho warte jest zrobienia. Proste i smaczne 🙂

Ciasto ze szpinakiem zwane mchem

Ciasto ze szpinakiem zwane mchem

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2,5 szkl. mąki krupczatki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
  • Krem
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 zielona galaretka (u mnie agrestowa rozpuszczona w 300 ml wody i schłodzona)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 małe śmietanfixy
  • Nasączenie
  • 300 ml mocnej herbaty + łyżka cukru + sok z połowy cytryny
  • Dodatkowo
  • Ziarenka z połowy granatu

Sposób przygotowania

  • Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody.
  • Jajka ubić na puszysta masę na wysokich obrotach, stopniowo dodać cukier.
  • Następnie powoli wlać olej i dodać szpinak.
  • Cały czas mieszając dodać mąkę z proszkiem i sodą.
  • Ciasto piec około 60 minut w temp. 170 stopni (wstawiłam do lekko ciepłego piekarnika) lub do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto wystudzić i skroić około 1/3 ciasta, a następnie pokruszyć je do miski.
  • Dolną część nasączyć herbatą i wyłożyć na nią pokrojoną w kostkę galaretkę.
  • Śmietanę ubić ze śmietanfixami i cukrem i wyłożyć na galaretkę.
  • Na śmietanę pokruszyć wierzchni blat i udekorować ziarenkami granatu.
  • Przed podaniem schłodzić, najlepsze kolejnego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *