Chłodnik

Latem to moja zupa numer 1. Prosta i nie wymagająca specjalnego zachodu.

Chłodnik

Chłodnik

Składniki

  • 2 litry jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 2 ogórki wężowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 pęczek botwinki + 1 duży burak (może być też botwinka i gotowy koncentrat buraczany)
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • jajka ugotowane na twardo (1 jajko = 1 osoba)
  • ugotowane młode ziemniaki (polane podsmażonym, wędzonym boczkiem z cebulką)

Sposób przygotowania

  • Jogurt wlewam do dużej miski.
  • Ogórki i rzodkiewkę myję i ścieram na tarce jarzynowej (na dużych oczkach), dodaję do jogurtu.
  • Szczypiorek i koperek drobno siekam i dodaję do warzyw.
  • Botwinkę myję i drobno kroję, buraka kroję na mniejsze kawałki i zalewam niewielką ilością posolonej wody. Gotuję prawie do miękkości (wolę kiedy są bardziej al dente, niż rozgotowane).
  • Po wystudzeniu botwinki i buraczków, dodaję je do jogurtu (buraka ścieram na tarce jarzynowej), doprawiam solą i pieprzem oraz szczyptą cukru.
  • Chłodzę przynajmniej 2 godziny.
  • Podaję z jajkiem na twardo i ugotowanymi ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.