Chleb 偶ytni

Tym razem genialny w swej prostocie i znakomity w smaku chleb 偶ytni 馃檪

Chleb 偶ytni
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Zakwas 偶ytni
  1. 5 艂y偶ek m膮ki 偶ytniej typ 720
  2. 5 艂y偶ek letniej wody
Zaczyn (dzie艅 przed pieczeniem)
  1. 150 g m膮ki 偶ytniej typ 720
  2. 150 g letniej wody
  3. 1 czubata 艂y偶ka zakwasu
Chleb (ciasto w艂a艣ciwe)
  1. Ca艂y zaczyn z dnia poprzedniego
  2. 400 g m膮ki 偶ytniej typ 720
  3. 370 g letniej wody
  4. 2 艂y偶eczki soli
Wykonanie
Zakwas
  1. Sk艂adniki na zakwas mieszam i odstawiam w plastikowym naczyniu.
  2. Przykrywam r臋cznikiem papierowym i zwi膮zuj臋 kawa艂kiem sznurka.
  3. Zakwas dokarmiam przez 6-7 dni, codziennie t膮 sam膮 porcj膮 m膮ki i wody.
  4. 7 dnia piek臋 chleb.
Zaczyn
  1. Dzie艅 przed upieczeniem chleba, zwykle wieczorem, mieszam sk艂adniki zaczynu w plastikowej misce.
  2. Przykrywam foli膮 spo偶ywcz膮 i zostawiam na ca艂膮 noc.
Chleb
  1. Kolejnego dnia rano mieszam 艂y偶k膮 wszystkie sk艂adniki na chleb.
  2. Przek艂adam ciasto do dw贸ch ma艂ych keks贸wek, przykrywam foli膮 spo偶ywcz膮 do wyro艣ni臋cia.
  3. Trwa to od 2 do 4h.
  4. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 210 stopni i piek臋 chleb przez godzin臋, lub ciut d艂u偶ej.
  5. Piekarnik ustawiam g贸ra - d贸艂.
  6. Powinien si臋 dobrze przypiec.
Notes
  1. Przepis pochodzi ze strony www.przepisnachleb.pl (u mnie zmniejszona ilo艣膰 wody)
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

One thought on “Chleb 偶ytni

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *