Bułeczki a`la pizza

Bułeczki, które tym razem zrobiły dzieci. Mikołaj, Maja i ich przyjaciółka Ala :-). Idealna, popołudniowa przekąska.

Bułeczki a`la pizza

Bułeczki a`la pizza

Składniki

  • Ciasto
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 g letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • Dodatki
  • 8-10 plastrów salami
  • keczup
  • 1 lub 2 kulki mozarelli pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie, suszone płatki papryki
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania

  • Składniki na ciasto wyrabiamy robotem do momentu, aż nie będzie lepkie i zbije się w zgrabną kulkę.
  • Dzielimy na 8 - 10 kulek.
  • Każdą kuleczkę spłaszczamy i smarujemy keczupem.
  • Na to układamy salami i cząstkę mozarelli, a następnie sklejamy ciasto, tak aby powstała bułeczka.
  • Bułeczki układamy w blaszce wyłożonej papierem.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę, sól, pieprz i szczyptę ziół prowansalskich i papryki.
  • Taką mieszaniną smarujemy bułeczki i posypujemy parmezanem.
  • Zapiekamy na złoto w temp. 180 stopni około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.