Buchty

Buchty bardzo wyrastają. Po upieczeniu tworzą, jeden duży placek, od którego odrywamy zaokrąglone bułeczki. Idealnie sprawdzą się, jako drugie śniadanie dla dziecka, lub do porannej kawy 🙂

Buchty
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 1/2 kg mąki
  2. 12 i 1/2 dag masła
  3. 3/4 szkl. cukru
  4. 5 dag drożdży
  5. 3 zółtka
  6. 1 szkl. mleka
  7. szczypta soli
  8. cukier waniliowy
  9. ulubiona konfitura
  10. białko do smarowania
Wykonanie
  1. Drożdże rozkruszyć, a następnie rozetrzeć z cukrem.
  2. Gdy się rozpłyną, wlać do nich lekko podgrzane mleko.
  3. Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, wlać drożdże, dodać żółtka, pozostały cukier i cukier waniliowy.
  4. Dokładnie wyrobić (ja używam thermomixa, ale robotem ze spiralnymi widełkami też będzie ok).
  5. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać ciepłe, ale nie gorące, rozpuszczone masło.
  6. Ponownie wyrobić, przykryć bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia.
  7. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Z ciasta odrywać porcje jednakowej wielkości, lekko rozpłaszczać, nakładać na środek konfiturę i zlepiać.
  9. Układać obok siebie w równych odstępach, aby po wyrośnięciu się pozlepiały.
  10. Poczekać, aż wyrosną, posmarować roztrzepanym białkiem i piec w ciepłym piekarniku ok. 45 min w 170-180 stopniach.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *