Brioszka

Chałka bez kruszonki. Tak powiedziały moje dzieci. Uważam jednak, że jest dużo bardziej delikatna. Z dżemem lub serkiem smakuje wybornie.

Brioszka
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 500 g mąki
  2. szczypta soli
  3. 150 g miękkiego masła
  4. 4 jajka
  5. 50 g cukru
  6. 60 ml mleka
  7. 40 g świeżych drożdży
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić. Robotem ze spiralną końcówką przynajmniej 3 minuty (u mnie thermomix).
  2. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto przez około 1 minutę.
  4. Przełożyć do długiej keksówki (u mnie 35 cm) wyłożonej papierem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Brioszkę piec 40 - 45 minut w temperaturze 170 - 180 stopni, do suchego patyczka (ja wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika).
  6. Podawać z serkiem naturalnym i konfiturą lub nutellą.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *