Ajwar

Jest to idealny sos do kanapek, pieczonych mięs, grilla. Jeśli chcemy, aby sos był ostrzejszy, można dodać więcej płatków. My go jednak uwielbiamy w takiej właśnie wersji słodko-ostrej. Zwykle robię go od razu z podwójnej porcji, bo jedna to zdecydowanie za mało 😛

Ajwar
Napisz opinie
Drukuj
Skladniki
  1. 3,5 kg czerwonej papryki
  2. 1 łyżeczka płatków chilli lub 2 surowe
  3. 3 słoiczki koncentratu pomidorowego (200-250 ml)
  4. 6 ząbków czosnku
  5. 2 szklanki cukru
  6. 1 łyżka soli
  7. 1,5 szklanki octu
  8. 1/3 szklanki oleju
  9. 2 listki laurowe
Sposob przygotowania
  1. Paprykę i czosnek zblendować (ja mieliłam w termomixie) i gotować ok 30 minut. Dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze pół godziny ciągle mieszając. Jeśli chcemy, aby sos był gęstszy, musimy go lekko odparować i pogotować ok 1 godziny. Gorący przelewać do słoików i szczelnie zamknąć, Ustawić słoiki do góry dnem i przykryć ściereczką do ostygnięcia.
GotujeSie.pl http://gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *